Analisis mutu fisik, mikrobiologi, dan kandungan metabolit sekunder serbuk instan jamu kunyit asam
Penulis
Kharismatul Khasanah , Siska Rusmalina , Loso Loso , Selvia Meilisa , Nafis Daniel HadiDOI:
10.29303/sjp.v4i2.257Diterbitkan:
2023-09-30Terbitan:
Vol 4 No 2 (2023): SeptemberKata Kunci:
Turmeric acid, secondary metabolite, TLCArticles
##submission.downloads##
Cara Mengutip
Abstrak
The lifestyle “back to nature” is growing and in demand by the public. Herbal turmeric tamarind is a herbal product often consumed by the public to reduce pain during menstruation (dysmenorrhea). This study aimed to verify the secondary metabolites in the instant herbal turmeric tamarind powder developed by the research team using the thin-layer chromatography method. TLC was identified by extracting instant powder of tamarind turmeric herbs using ethanol, methanol, distilled water, chloroform, ethyl acetate, and n-hexane solvents. The stationary phase used is a 60 GF ₂₅₄ silica plate and the detection of compounds by UV₂₅₄, UV₃₆₆, and chemical reagents. Identification results were analyzed descriptively by looking at the stains on the plates, calculating the Rf value of each compound, and carrying out a comparative analysis of the literature with reference standards. The results showed that the processed tamarind herbal turmeric instant powder sample of the research team positively contained alkaloids, flavonoids, tannins, steroids, and curcumin characterized by the presence of colored spots, and the resulting Rf values were the same or close to those of the sample and the standard for each compound.Referensi
Amalia, R., Marfu’ah, N., & Amal, S. (2018). Aktivitas Antibakteri Kayu Siwak (Salvadora persica) Fraksi Eter Terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Secara In Vitro. Pharmaceutical Journal of Islamic Pharmacy, 2(1), 16.
Anam, C., & Setiawan, R. D. (2013). Kajian Karakteristik Fisik dan Sensori Serta Aktivitas Antioksidan dari Granul Effervescent Buah Beet (Beta Vulgaris) dengan Perbedaan Metode Granulasi dan Kombinasi Sumber Asam. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 2(2), 21–27.
Anshory, H., Syukri, Y., & Malasari, Y. (2007). Formulasi Tablet Effervescent dari ekstrak Gingseng Jawa (Talinum paniculatum) dengan Variasi Kadar Pemanis Aspartam. Jurnal Ilmiah Farmasi, 4(1), 43–48.
A’yunin, N. A. Q., Santoso, U., & Harmayani, E. (2019). Kajian Kualiltas dan Aktivitas Antioksidan Berbagai Formula Minuman Jamu Kunyit Asam. Jurnal Teknologi Pertanian, 23.
BPOM. (2019). Peraturan BPOM Nomor 32 Tahun 2019 Persyaratan Keamanan dan Mutu Obat Tradisional. Badan Pengawas Obat Dan Makanan, 1–37.
Dewi, I. K., & Lestari, T. (2016). Formulasi dan uji hedonik serbuk jamu instan antioksidan buah naga super merah (Hylocereus costaricensis) dengan pemanis alami daun stevia (Stevia rebaudiana Bertoni M.). Interest: Jurnal Ilmu Kesehatan, 5(2), 149–156. https://doi.org/10.37341/interest.v5i2.47
Dewi, I. K., & Rusita, Y. D. (2017). Uji Stabilitas Fisik dan Hedonik Sirup Herbal Kunyit Asam (Stability And Hedonic Test Of Tumeric Tamarind Syrup). Jurnal Kebidanan Dan Kesehatan Tradisional, 2.
Dewi, N. L. A., Andayani, L. P. S., Pratama, R. B. R., Yanti, N. N. D., Manibuy, J. I., & Warditiani, N. K. (2018). Pemisahan, Isolasi, dan Identifikasi Senyawa Saponin dari Herba Pegagan (Centella Asiatica L. Urban). Jurnal Farmasi Udayana, 7(2), 68–76.
Farikha, I. N., Anam, C., & Widowati, E. (2013). Pengaruh Jenis Dan Konsentrasi Bahan Penstabil Alami Terhadap Karakteristik Fisikokimia Sari Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Selama Penyimpanan. Jurnal Teknosains Pangan, 2(1), 30–38. www.ilmupangan.fp.uns.ac.id
Fath, M. A. (2016). Profil Kromatografi Lapis Tipis Ekstrak Etanol Biji Adas (Foeniculum vulgare Mill), Rimpang Kencur (Kaempferia galanga, Rimpang Kunyit Putih (Curcuma zedoaria (Berg.) Roscoe), Herba Pegagan (Centella asiatica) serta Ramuanya. In Skripsi. Fakultas Sain dan Teknologi, UIN Maulana Malik Ibrahim.
Habibi, A. I., Firmansyah, R. A., & Setyawati, S. M. (2018). Skrining Fitokimia Ekstrak n -Heksan Korteks Batang Salam (Syzygium polyanthum). Indonesian Journal of Chemical Science, 7(1), 1–4.
Hanani, E. (2015). Analisis Fitokimia. EGC.
Haryani, F., Hakim, A., & Hanifa, N. I. (2021). Perbandingan Pelarut Etanol 96% dan Aseton pada Ekstraksi dan Isolasi Kurkuminoid dari Rimpang Kunyit. Lumbung Farmasi: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 2(2), 112. https://doi.org/10.31764/lf.v2i2.5493
Indrawati, T., Tisnadjaja, D., & Ismawatie. (2010). Pengaruh Suhu Dan Cahaya Terhadap Stabilitas Angkak Hasil Fermentasi Monascus purpureus 3090 Pada Beras. JFI Online, 5(2). https://garuda.kemdikbud.go.id/documents/detail/1264451
Kusumo, G. G., Ferry Fernanda, M. A. H., & Asroriyah, H. (2017). Identifikasi Senyawa Tanin Pada Daun Kemuning (Murraya panicullata L. Jack) Dengan Berbagai Jenis Pelarut Pengekstraksi. Journal of Pharmacy and Science, 2(1), 29–32. https://doi.org/10.53342/pharmasci.v2i1.63
Mustikawati, A. (2020). Pengaruh Konsumsi Kunyit Asam Terhadap Dysmenorrhoea. Jurnal Bidan Pintar, 1(1), 21. https://doi.org/10.30737/jubitar.v1i1.699
Ningsih, A. W., Hanifa, L., & Hisbiyah, A. (2020). Pengaruh Perbedaan Metode Ekstraksi Rimpang Kunyit (Curcuma domestica) Terhadap Rendemen dan Skrining Fitokimia. Journal of Pharmaceutical-Care Anwar Medika, 2(2), 49–57. https://doi.org/10.36932/jpcam.v2i2.27
Nurhalimah, H. (2015). Efek Aantidiare Ekstrak Daun Beluntas (Pluchea indica L.) Terhadap Mencit Jantan yang Diinduksi Bakteri Salmonella Thypimurium. Jurnal Pangan Dan …, 3(3), 1083–1094.
Puspitaningrum, I., Setiawati, M. C. N., Munisih, S., Kusmita, L., & Sofandi, A. (2021). Pembuatan Jamu Instan Kunyit Asem di Kader Remaja Puskesmas Bangun Galih, Tegal. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1, 120–124.
Putri, N. A. A., Triatmoko, B., & Nugraha, A. S. (2021). Skrining Fitokimia dan Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak dan Fraksi Daun Senggugu (Rotheca serrata (L.) Steane & Mabb.) terhadap Staphylococcus aureus. PHARMACY: Jurnal Farmasi Indonesia (Pharmaceutical Journal of Indonesia), 18(1), 1. https://doi.org/10.30595/pharmacy.v18i1.4809
Rohmawati. (2019). Deteksi Fitokimia Senyawa Alkaloid, Steroid, Saponin, Flavonoid dan Tanin Kulit Buah Bakau (Rhizophora stylosa) di Desa Tratebang Kecamatan Wonokerto Kabupaten Pekalongan dengan Metode Kromatografi Lapis Tipis. In Karya Tulis Ilmiah. Fakultas Farmasi, Universitas Pekalongan.
Sari, R. P., & Laoli, M. T. (2019). Karakterisasi Simplisia dan Skrining Fitokimia Serta Analisis Secara KLT (Kromatografi Lapis Tipis) Daun dan Kulit Buah Jeruk Lemon (Citrus limon (L.) Burm.f.) Rika. Journal Ilmiah Farmasi Imedia, 2(2), 59–68.
Sarker, S. D., & Nahar, L. (2016). Kimia untuk mahasiswa farmasi: bahan kimia organik, alam dan umum Book. Pustaka Pelajar.
Suharsanti, R., Astutiningsih, C., & Susilowati, N. D. (2020). Kadar Kurkumin Ekstrak Rimpang Kunyit (Curcuma domestica) Secara KLT Densitometri dengan Perbedaan Metode Ekstraksi. Jurnal Wiyata, 7(2), 86–93.
Wagner, H., & Bladt, S. (Sabine). (2009). Plant Drug Analysis: A Thin Layer Chromatography Atlas. Springer Berlin Heidelberg.
Wilantari, P. D., Putri, N. R. A., Putra, D. G. P., Nugraha, I. G. A. A. K., Syawalistianah, Prawitasari, & Samiranta, P. O. (2018). Isolasi Kafein Dengan Metode Sublimasi Dari Dengan Fraksi Etil Asetat Serbuk Daun Camelia Sinensis. Jurnal Farmasi Udayana, 8(1), 53. https://doi.org/10.24843/jfu.2018.v07.i02.p03
Wulandari, T., Rohadi, Putri, A. S., & Devy. (2017). Pengaruh Rasio Pelarut n-heksana-etanol terhadap Rendemen dan Aktivitas Antioksidan Minyak Atsiri Jahe (Zingiber majus Rumph) Varietas “Emprit” yang Dihasilkan. Jtphp, 12(2), 59–63.
Yuda, P. E. S. K., Cahyaningsih, E., & Winariyanthi, N. P. Y. (2017). Skrining Fitokimia dan Analisis Kromatografi Lapis Tipis Ekstrak Tanaman Patikan Kebo (Euphorbia hirta L.). Jurnal Ilmiah Medicamento, 3(2), 61–70. https://doi.org/10.36733/medicamento.v3i2.891
Lisensi
Hak Cipta (c) 2023 The Author(s)
Artikel ini berlisensi Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with Sasambo Journal of Pharmacy (SJP), agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Lisensi Creative Commons Atribusi 4.0 Internasional. This license allows authors to use all articles, data sets, graphics and appendices in data mining applications, search engines, web sites, blogs, and other platforms by providing an appropriate reference. The journal allows the author(s) to hold the copyright without restrictions and will retain publishing rights without restrictions.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in Sasambo Journal of Pharmacy
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).